Integrarea GIS in curricula

Sistemele Informatice Geografice, ca stiinte si tehnologii, au capatat ambloare in ultimii ani, fiind tot mai des utilizate in activitatile zilnice si prin urmare, vizate inclusiv pe piata muncii. Intr-un astfel de context, alinierea curriculei de Stiinte Geografice si alte stiinte derivate, din cadrul invatamantului superior cat si din cadrul unor programe educationale si de instruire conexe, cu cerintele pietei fortei de munca si ale societatii informatizate din care facem parte, devine o provocare.

Esri Romania, ofera suport in dezvoltarea curriculei ce integreaza tehnologiile GIS.
Fiind lideri in aceasta industrie, cunoastem cererile pietei cu privire la competente si aptitudini, precum si tendintele tehnologice actuale si le putem compara cu oferta educationala existenta in vederea imbunatatirii acesteia. Astfel, pentru a pregati noile generatii de studenti in vederea confruntarii cu noile cerinte ale pietei si cu o industrie atat de competitiva, consideram absolut necesara alinierea curriculei la tendintele tehnologice actuale. Integrarea tehnologiilor GIS in curricula perimite o invatare interactiva a studentilor, bazata pe o logica spatiala si puternic ancorata in societatea actuala.
Va putem oferi suport in realizarea planurilor de curricula, pornind de la scenarii reale, testate de-a lungul timpului intr-o gama variata de proiecte si initiative ce au avut ca scop invatarea, dar si in implementari solide. Curricula ar trebui sa urmeze o abordare ontologica si multidisciplinara, tinand cont de ariile de cercetare actuale (Metode analitice, Baze de date geospatiale, Cartografie si vizualizare, Web GIS, etc.), corelate cu cerintele pietei. Laboratoarele spatiale, anexate unui modul ar trebui sa fie dinamice, incluzand o serie de instrumente care sa permita intelegerea si aprofundarea conceptelor studiate, sa stea la baza definirii si dezvoltarii a noi planuri de curricula si sa vizeze obiectivele invatarii.
De asemenea, o curricula trebuie sa tina cont si de profilele de joburi pentru care se pregatesc noile generatii.

Un punct de plecare in abordarea ontologica a unei curricule, va fi cartea GI S&T Body of Knowledge, ce urmeaza a fi actualizata in curand si la nivel european si care poate fi utilizata ca si ghid practic.
Implicandu-va in aceasta initiativa de integrare GIS in curricula, puteti contribui constructiv la modul in care urmatoarele generatii de profesionisti GIS vor face fata cerintelor pietei. Pe de alta parte, prin initiativa dumneavoastra, veti conduce la o evolutie dinamica si inovatoare a pietei actuale.
SpatialLabs
Suport Curricula: edu@esriro