Lectia de GIS

« previous | 1 | 2 | 3 |next »

Cum creati un Story Map

In cadrul acestei lectii, va vom prezenta cat de simplu puteti crea o aplicatie web foarte atractiva prin care sa va puneti in valoare rezultatele obtinute in cadrul diverselor proiecte implementate pe durata unui semestru - Story Map
Conceptul story map reprezinta o aplicatie web de cartografiere, ce poate fi creata direct in ArcGIS Online utilizand sabloanele de aplicatii web existente, sau descarcand in prealabil codul unei aplicatii si personalizand fisierele de configurare care de regula sunt scrise doar in HTML si Java script. Aplicatia, pe langa faptul ca va permite sa va expuneti in medii online diferite rezultate, relationandu-le spatial, reprezinta si un instrument foarte util pentru studenti, facilitand o invatare activa bazata pe gandirea si rezolvarea problemelor intr-un mod spatial. In acelasi timp un story map faciliteaza si eforturile profesorilor de aplicare a tehnicilor pedagogice de introducere a noilor concepte din domenii precum cel al tehnologiilor geospatiale sau cartografierii web.

Va recomandam sa incercati sa parcurceti aceasta lectie pas cu pas si cu siguranta vei fi incantati de rezultat:

Pas 1: Fiti creativi si stabiliti ceea ce doriti sa transmiteti.
Sablonul Story Map este proiectat pentru a reprezenta informatia geografica in contextul relationarii acesteia cu o poveste in imagini. Fiti creativi! Folositi exemplele de mai jos ca sursa de inspiratie:


Pas 2: Creare cont ArcGIS Online
Creati un cont public, gratuit, de utilizator global pe ArcGIS Online si autentificati-va in portal www.arcgis.com


Pas 3: Creati harta ce va sta la baza aplicatiei
In ArcGIS Online, alegeti optiunea Make a map. Viewer-ul ArcGIS.com se va deschide, aici avand posibilitatea de a crea harta. Din sectiunea Basemap, selectati harta de fundal dorita.


Pas 4: Realizati un simplu fisier excel cu locatiile pe care le reprezentati
Creati un spreadsheet cu cel putin urmatoarele coloane, pe baza datelor pe care doriti sa le reprezentati in aplicatie:
  • ID - utilizat pentru referirea locatiei
  • Nume - denumirea locatiei
  • Adresa - Strada, Oras, Stat, cod postal sau coloanele urmatoare ce contin coordonatele exacte
  • Latitudine - latitudinea locatiei in grade zecimale
  • Longitude - longitudinea locatiei in grade zecimale
  • URL - stocheaza un link la o imagine disponibila pe web; imaginile pot fi incarcate pe un server web sau pe flickr
Salvati fisierul excel creat in format CSV.


Pas 5: Adaugati datele create in harta din ArcGISOnline
Reveniti in ArcGIS Online in Viewer-ul deschis la pasul 3 si importati setul de date creat la pasul anterior. In acest sens, dati click pe butonul Add din coltul stanga-sus al aplicatiei si alegeti Add Layer from File, apoi navigati la fisierul CSV creat si adaugati-l in harta, mapand corespunzator in cadrul wizard-ului fie campul cu adresa, fie cele cu coordonatele in vederea localizarii. Harta va afisa locatiile din fisier.


Pas 6: Configurare Pop-up
Pentru a permite o afisare cat mai lizibila a atributelor atasate locatiilor, veti configura un pop-up. Dati click pe sageata din dreapta layerului adaugat in harta si alegeti optiunea Cofigurare pop-up. Fereastra Pop-up Properties se va deschide, iar aici veti putea alege cum doriti sa va fie afisate denumirile la campuri si ce campuri doriti sa afisati. Dupa ce ati stabilit modul de afisare a campurilor, in sectiunea Pop-up Media, alegeti Add si selectati Image setand in fereastra de configurare a imaginii, campurile ce vor furniza link-ul imaginilor. Salvati configurarile realizate, iar daca veti da click pe o locatie din harta ar trebui sa vizualizati imaginea si descrierile din campurile aferente.


Pas 7: Simbolizare
Dati click pe sageata din dreapta layerului din harta si alegeti optiunea Change Symbols. Dati click pe butonul Change Symbols si alegeti simbolul cel mai potrivit din stilurile existente. Puteti alege sa o simbolizare clasificata a datelor in cazul in care aveti un camp ce le imparte in categorii. Dupa ce ati stabilit simbolul, dati click pe Done changing symbols pentru a pastra setarile.


Pas 8: Salvarea hartii si utilizarea intr-un Story Map template
Salvati harta in contul dumneavoastra, utilizand optiunea Save As din bara de sus a ferestrei. Pentru a disemina aceasta harta in cadrul unei aplicatii web, alegeti optiunea Share din partea de sus a ferestrei si alegeti sa partajati aceasta harta cu toata lumea (Everyone). Ulterior, alegeti din partea de jos a ferestrei Share, butonul Make a Web application. Explorati optiunile de sabloane de aplicatii din care puteti alege si optati de exemplu pentru template-ul Map Tour. Acest sablon de aplicatie, dupa cum puteti deduce din descrierea ce se afiseaza, reda o aplicatie configurabila ce evidentiaza in centru o harta interactiva cu locatiile datelor dumneavoastra, intr-un panou separat, fotografiile asociate si descrierea pentru fiecare locatie, iar in partea de jos, un carousel cu imaginile prin care utilizatorii pot calatorii in timp si spatiu.


Pas 9: Publicarea aplicatiei Story Map
Odata ce ati ales template-ul de aplicatie dorit, alegeti optiunea Publish din partea de jos a aplicatiei. Introduceti un titlu, cuvinte cheie si o scurta descriere, apoi dati click pe optiunea Save and Publish. Aplicatia tocmai a fost publicata si se va deschide pagina Detalii.


Pas 10: Configurarea finala a aplicatiei
In pagina de detalii, puteti da click pe butonul Edit si veti putea edita elementele descriptive ale acestei aplicatii, cum ar fi: titlu, un thumbnail, un sumar, etc. Aplicatia a fost publicata cu succes!
Mai departe, puteti deschide aplicatia fie in ArcGIS Online, fie o veti putea utiliza in site-uri web odata ce o partajati cu toata lumea.

Daca doriti, puteti de asemenea sa participati la concursul online pe care il organizam trimestrial, trimitandu-ne astfel de alicatii. Astfel, daca ideea dumneavoastra este una originala si inedita, va puteti numara printre premianti.
In continuare, va aratam o aplicatie realizata de o studenta la Masterul de GEOMATICA IN INGINERIA MEDIULUI din cadrul Facultatatii de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului, folosind resursele Esri. Asteptam si altele si premiem initiatileve...


Vizualizare hartă mai mare

Contribuiti cu propria lectie de GIS

Asteptam contributia dumneavoastra cu o lectie de GIS!
Daca aveti lectii de GIS si doriti sa le promovam publicandu-le in potral spre a fi utilizate si de alte persoane, va rugam sa ni le trimiteti prin email. Lectia trimisa trebuie sa fie in format word arhivat.