Atelier - Ziua Internationala fara masini

Atelier de GIS in Scoala Altfel - Ziua Internationala fara Masini

In fiecare an, pe 22 septembrie, sarbatorim Ziua Internationala fara masini! Conform statisticilor, gazele de esapament devin principala sursa de poluare a marilor orase, afectand dramatic sanatatea oamenilor si contribuind semnificativ la incalzirea globala. Acest eveniment global incurajeaza oamenii sa renunte macar pentru o zi la masina si sa aleaga un alt mijloc de transport, cum ar fi bicicleta. Ne-am gandit sa popularizam si sa sustinem acest eveniment printr-un atelier de GIS in Saptamana Scoala Altfel. Copiii din clasa a-VI-a, Scoala Herastrau si-au asumat rolul de angajati ai Primariei Municipiului Bucuresti, iar misiunea lor a fost sa pregateasca orasul pentru Ziua Internationala Fara Masini. Astfel, elevii au aflat mai multe despre problemele actuale din orasul lor in materie de piste pentru biciclete si utilizand tehnologiile ArcGIS Online si Mobile GIS, au realizat analize spatiale pe baza carora au propus trei piste de biciclete de-a lungul unor bulevarde mari din Bucuresti. Copiii au invatat cum se colecteaza date din teren utilizand tehnologiile GPS si cat de importante sunt aceste masuratori reale in luarea deciziilor, apoi au utilizat hartile ArcGIS Online si analizele spatiale pentru a determina traseul pistei tinand cont de obstacole. Pentru mai multe detalii, accesati fisa alelierului si galeria foto de mai jos. Daca doriti suport tehnic in realizarea unui astfel de atelier de GIS, va rugam sa ne contactati.

Descarcati fisa de activitate a atelierului GIS.

Atelier - Ziua Mondiala a sanatatii

Atelier de GIS in Scoala Altfel - Ziua Mondiala a Sanatatii

Anul acesta in Saptamana Scoala Altfel, ca in fiecare an pe data de 7 Aprilie, am sarbatorit Ziua Mondiala a Sanatatii! Tema de anul acesta a fost "Siguranta Alimentara" - From farm to plate, make food safe! In cadrul unui atelier interactiv de GIS, elevii clasei a-VIII-a de la Scoala nr.193 precum si cei din clasa a-VI-a, Scoala nr.113 au aflat mai multe despre acest eveniment global, despre modul prin care putem contribui fiecare dintre noi la asigurarea unei alimentatii sanatoase, respectand 5 aspecte cheie, dar si despre modul in care specialistii GIS realizeaza studii si analize spatiale ce stau la baza unor decizii importante in sanatate. Elevii au invatat cum sa colecteze date din teren utilizand tehnologiile GPS si au analizat spatial informatiile cu privire la toxiinfectiile alimentare determinand pas cu pas posibile focare de infectie. Fast food-urile reprezinta o amenintare din ce in ce mai mare pentru sanatatea copiilor. Pornind de la locatiile fast food-urilor in Bucuresti, si coreland aceste date cu alte informatii precum scolile, pietele, magazinele bio si alte surse de alimentatie, copiii au realizat harti si analize spatiale in ArcGIS Online, prin care au identificat pas cu pas scolile pentru care prezenta unui fastfood in apropiere reprezinta o mare amenintare. Astfel, au facut propuneri de magazine bio in jurul acestor scoli argumentand cu studii stiintifice deciziile luate. Pentru mai multe detalii, accesati fisa alelierului si galeria foto de mai jos. Daca doriti suport tehnic in realizarea unui astfel de atelier de GIS, va rugam sa ne contactati.

Descarcati fisa de activitate a atelierului GIS.

Atelier - Ziua Pamantului

Atelier de GIS in Scoala Altfel - Ziua Pamantului

In fiecare an, pe 22 Aprilie, sarbatorim Ziua Pamantului! Sloganul de anul acesta: "It's our turn to lead!". Fiecare dintre noi, putem serba in fiecare zi acest eveniment global, contribuind putin cate putin la incetinirea fenomenului de incalzire globala, plantand copaci, colectand deseurile, recicland sau pur si simplu studiind pamantul pentru a intelege mai bine structura acestuia si actionand ca atare in cazul unor fenomene sau hazarde ce pot afecta vieti omenesti. Anul acesta, micii cercetatori GIS au fost elevii din clasa a-V-a de la Scoala nr.169. In cadrul acestui atelier interactiv de GIS, elevii au investigat in ArcGIS Online, datele cu privire la cutremurele inregistrate la nivel mondial, dar si cutremurele din Romania furnizate prin Catalogul de cutremure ROMPLUS (editia mai 2014) al Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP). Nu putem evita sau programa cutremurele, insa putem reduce efectul produs de acestea daca studiem fenomenul si luam masurile corespunzatoare inainte, in timpul si dupa cutremur. Astfel, elevii au facut analize spatiale si temporale pe distributia cutremurelor in Romania, in functie de magnitudine si intensitate, au facut harta densitatii epicentrelor si a zonelor cu grad mare de seismicitate. De asemenea, copiii au realizat harta cladirilor cu risc seismic din Bucuresti si au investigat zonele care ar fi puternic afectate de un eventual cutremur, invatand totodata ce trebuie sa faca in caz de cutremur. Pentru mai multe detalii, accesati fisa alelierului si galeria foto de mai jos. Daca doriti suport tehnic in realizarea unui astfel de atelier de GIS, va rugam sa ne contactati.

Descarcati fisa de activitate a atelierului GIS.

Atelier - GIS in Armata

Atelier de GIS in Scoala Altfel - GIS in Armata

Jocurile de strategie le capteaza atentia din ce in ce mai mult celor mici, nu intotdeauna intr-un mod constructiv. Dar oare cum se realizeaza aplicatiile si hartile militare si cum se pregateste armata romana pentru aparare?
In data de 8 aprilie 2015 la ora 13 trupele rosii, pozitionate SE, cu participare inaintata, pregatesc ofensiva asupra obiectivului Palatul Parlamentului aflat la N 44.42785 E 26.087379. Trupele albastre desfasoara apararea obiectivului prin incercuire si pozitionarea trupelor pentru a asigura vizibilitate maxima asupra cailor de acces spre obiectiv si asupra inaintarii fortelor inamice.
Plecand de la scenarii reale, in cadrul acestui atelier interactiv de GIS, elevii din clasa a-VII-a de la Scoala nr. 113 si-au asumat rolul de militari, dar si analisti GIS si impreuna cu echipa au realizat in ArcGIS Online planul misiunii pentru apararea capitalei. Astfel, in functie de rolul in cadrul grupei operative, elevii au gandit un plan de aparare avand in vedere harta Bucurestiului, punctele strategice, punctele de comanda, caile de comunicatie si mobilizarea echipelor. Au invatat despre importanta simbologiei militare, preciziei si rigurazitatii unui plan de atac, respectiv de aparare, despre cat de importanta este harta online si masuratorile in teren realizate cu tehnologii GPS, analiza de vizibilitate si simularea scenariilor. Pentru mai multe detalii, accesati fisa alelierului si galeria foto de mai jos. Daca doriti suport tehnic in realizarea unui astfel de atelier de GIS, va rugam sa ne contactati.

Descarcati fisa de activitate a atelierului GIS.

Atelier - Ziua Internationala a Ursului Polar

Ziua Internationala a Ursului Polar

In fiecare an, pe 27 februarie, sarbatorim Ziua Internationala a Ursului Polar! De fiecare data, acest eveniment global atrage atentia asupra impactului pe care fenomenul de incalzire globala il are asupra habitatului ursului polar (zona Arctica), dar si asupra modului in care fiecare dintre noi putem contribui pentru a ajuta Ursul Polar. Anul acesta, micii cercetatori au fost elevii din clasa a-IV-a de la Scoala Aletheea si am fost foarte placut surprinsi sa constatam deschiderea si entuziasmul elevilor pentru astfel de activitati inedite. In cadrul acestui atelier interactiv de GIS, elevii au aflat mai multe despre ursul polar si habitatul acestuia, au realizat un poster cu harta ursului polar si au transpus harta realizata intr-o Harta Online ce reda pozitiile ursilor polari, traseele acestora si informatii importante sintetizate pe baza fiselor de teren. Copiii au invatat sa calculeze pozitia geografica la anumite coordonate, sa calculeze distanta reala utilizand harta analogica si digitala, si sa utilizeze tehnologiile GIS online ca mijloc de popularizare a evenimentului si de sensibilizare a publicului. Pentru mai multe detalii, accesati fisa alelierului si galeria foto de mai jos. Daca doriti suport tehnic in realizarea unui astfel de atelier de GIS, va rugam sa ne contactati.

Descarcati fisa de activitate a atelierului GIS.

Miscarea placilor tectonice, altfel prezentata de Ziua Pamantului.